Verrassend rondje Oudorp

De Avondvierdaagse lijkt niet bij uitstek geschikt om wandelverslag van te doen, maar nu ik voor het eerst met een kleinkind 10 km loop kan het best. Het eerste wat me opvalt is dat die korte kinderbeentjes een tempo hebben dat boven het mijne ligt. En ze moeten echt lopen, voor geklooi is geen tijd. Maar de wandeling vanaf het Waagplein in Alkmaar rondom Oudorp is zeer de moeite waard. Om te beginnen kom je door een oud intiem stadsdeel, het Schermereiland dat ten oosten van het Noord-Hollands kanaal ligt. Het nieuwere deel wordt het rooie dorp genoemd. Er staat een prachtig oud toegangshek aan een oud kasseien weggetje dat versierd is met familiewapens, restant van de Schermerpoort uit 1711. Over het Kippenbruggetje kom je in een weids landschap met dijken en vaarten. Boven het water fladderen visdiefjes. Bij het bruggetje houdt een enorme oude geitenbok de wacht. En de rondweg van Alkmaar, natuurlijk. We gaan er langs en twee keer onderdoor. In een berm bij een stolpboerderij zit een tamme kip die zich laat oppakken en aaien. Door een bollenveld rent een haas. Verderop, langs de Hoornse vaart ligt een uniek natuurgebiedje achter de 4-molengang, de Oudorperhout. Er groeit hier vooral gras en riet, dus de naam is wat verwarrend. Grutto’s, tureluurs, alle weidevogels zijn  hier present. Maar ook de kraaien die het hebben voorzien op hun eieren en jongen. Dat levert pittige luchtgevechten op. In de bermen groeien de rietorchissen en ratelaars rustig door. Verderop ziet het rood van de dagkoekoeksbloem, en in de struiken zit een nachtegaal te jubelen. Brandnetels houden de kids uit de struiken. Dat alles, gecombineerd met het gezellige gebabbel van Jeroen met Sven, maakt het tot een mooie avond.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Één reactie op Verrassend rondje Oudorp

  1. Hanneke schreef:

    Hoi, wat een mooi verslag, het is een van de favoriete routes van mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *