Anna Paulowna – Schagen

Op 12 september heb ik de route vervolgd door van Anna Paulowna naar Schagen te wandelen. Het eerste deel voert onder de populieren naar de brug over het Oude Veer. Vroeger heette dit dorp Kleine Sluis, jammer dat ze het later naar die Russische prinses hebben vernoemd. Onder de populieren een flinke bruine paddenstoel, de Krulzoom. De maaimachines hebben deze berm nog niet geschoren, gelukkig.
Dan langs het water over een rustig weggetje naar Oudesluis. Kleine huisjes bij de Baleinenbrug en een walvis in het wapen. Hier voeren ze ooit uit om op walvis te jagen.

Het wapen van Oudesluis

Het wapen van Oudesluis

Langs de Grote Sloot vervolgens naar Keinsmerbrug en door naar de Keins. Dat was ooit de Noordkaap van Westfriesland. Er staat nu een kapelletje met de replica van een oud mariabeeldje. Tien nonnen in pikzwarte pijen komen er uit. Bedevaarten vind ik iets voor gewone vrome mensen, niet voor deze beroepsbidders. Uiteindelijk zijn de meeste bedevaartsplaatsen en hun devotie ouder dan de kerk die ze nu claimt.
Door naar Schagen, langs het Keinsmerwiel en een biologische varkensboerderij waar gruwelijke geluiden uit komen en dan over een paadje met kniehoog gras. Schagen wordt leuk als de huizen wat ouder worden, een plein vol terrassen en een mooie neogotische kerk -protestants, en dat is bijzonder-, en natuurlijk boekhandel Plukker. De beste boekhandel in de Noordkop. 16 km met lekker weer: prima wandeling. Wat er nog bijkomt: ik had vergeten uit te checken in Anna Paulowna, dat kon alsnog in Schagen!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *