Schagen – Schoorl

Het wapen van Schagen

De derde etappe van mijn pelgrimage door Noord Holland begon in Schagen. Een intieme stad met mooie woningarchitectuur in het centrum. Bij het gemeentehuis een fraaie stadsvilla in jugendstil, en aan de andere kant oude 17e eeuwse huisjes aan de Loet. De wandeling langs het Schagerwiel was goed voor grote aantallen ganzen. Het is imponerend om te zien hoe hier vroeger een hoge zeedijk is aangelegd, onderdeel van de oude Westfriese Omringdijk. Daarna Valkkoog, een mooi dorpje op een terp en fraaie tuinen. De route ging verder langs het gehucht Groenveld met een goed onderhouden molen. Daarna door naar het buurtschap Stroet, dat ook op een terp ligt en verder naar Tuitjenhorn, dat is gelegen op meerdere terpen. Daarna komt Eenigenburg, nog zo’n westfries juweeltje. Vlakbij ligt het restant van de Nuwendoorn, een oude dwangburcht van Floris V bij de Rekerdam met uitzicht op de Westfriese Omringdijk en de Hondsbosse Zeewering. Over deze eeuwenoude zeedijk liep ik vervolgens via Krabbendam naar Schoorldam en daarna over het kanaal naar Schoorl. Door de omlegging van de N9 is hier een chaotische opeenhoping van bruggen en rotondes ontstaan die het verkeer om Schoorldam heen moest leiden waarvoor het halve dorp is afgebroken… Inmiddels was de storm gaan liggen en de regen begonnen. Gelukkig was de bus op tijd.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *