Kalkovensweg

Het is nu een stukje straat in het zuiden van Alkmaar tussen de Westerweg en de wijk de Hoef. De weg kruist daar de spoorlijn bij de stolpboerderij Varnebroek. Op het bordje bij  de Westerweg staat: ‘weg naar de voormalige kalkoven bij de Hoevervaart’. Dat maakt nieuwsgierig.

Varnebroeker molen in polder het Maalwater

De wijk de Hoef in Alkmaar werd rond 1960 aangelegd in een eeuwenoud polderlandschap. Daar bleef weinig van over. Historische elementen werden verwijderd of gesloopt. Het molentje uit de polder Varnebroek onsnapte en belandde uiteindelijk bij Heiloo in polder het Maalwater waar het nu beeldbepalend is. Van de Kalkovensweg is alleen het oostelijke deel over. De rest is onder de nieuwbouw verdwenen, inclusief de Kalkovensbrug over de Hoevervaart.

1914 De Kalkovensweg bij de Kalkovensbrug. Gezien richting Egmondermeer. In de woning was gevestigd het café “De Hopende Visser” van F. Floris. (Archief Alkmaar) De kalkovens stonden vermoedelijk achter de plaats van het café.

De brug en de weg zijn duidelijk vernoemd naar kalkovens. Maar waar stonden die, en wanneer?
Dit is het verslag van een zoektocht op het internet, in het Regionaal Archief Alkmaar en op oude kaarten naar de oorsprong van deze naam. Achtereenvolgens lees je iets over het vissen van schelpen, het vervoer naar de ovens, de ligging van de ovens en het gebruik van het eindprodukt.

We beginnen met de schelpenvisserij.