Cranenbroek

Een deftig huis

Ooit stond er bij de Hoevervaart het huis Cranenbroek. Op die plek staat nu aan het eind van een lange oprijlaan de boerderij Vredenoord. Wat is er bekend over Cranenbroek?

Het huis bestond al in de 14e eeuw en werd toen bewoond door een familie met de zelfde naam. Bij het beleg van Alkmaar is het in 1572 verbrand. Oostendorp vermeldt in zijn uitgebreide historische overzicht (Heiloo door de jaren heen) ook dat het huis wel bekend stond onder de naam Ter Mije, naar de familie die er toen woonde. Dat heeft geleid tot de straatnaam Termijen in Heiloo. Er is ook een afbeelding van een huis ter Mije, maar dat is een fantasietekening door van Riemsdijk uit 1900, naar de veronderstelde situatie in 1710. Om de verwarring compleet te maken vermeldt deze dat ter Mije tussen Kranenbroek en Heiloo stond.

Wat we op de kaart van de Onbedijkte Egmondermeer kunnen zien is dat het dicht bij het meer lag en er ook een eigen vaarverbinding mee had.

De naam is interessant. Er zijn veel kastelen met de naam Kranenburg en er is zelfs bij Nijmegen in Duitsland aan de Rijn een stadje met die naam, vernoemd naar een kasteel. Volgens de website Kranenburgia verwijst de naam naar kraanvogels; de kastelen liggen altijd in de buurt van moerasgebieden waar vroeger kraanvogels zaten of zouden kunnen zitten. Net als pauwen en zwanen zijn kraanvogels mooie deftige vogels: geschikt om je kasteel naar te vernoemen. Ook de veldnaam Kranenbroek (of Cranenbroek) komt vaker voor, bijvoorbeeld in Midden-Limburg bij Echt. De naam is aan broekland, nat weiland, verbonden.