Schelpenvisserij

Egmonder schelpenvisser, pentekening van Bob Denneboom, uit Lannoy en Denneboom, 1969.

De schelpvisserij werd langs de hele kust beoefend. Het was zwaar werk. Een tweewielige kar met grote wielen en hoge schotten werd door de duinen naar het strand gereden. Die grote wielen gaan beter door het zand.
Daar werd de kar gevuld met schelpen die in de branding met de beugel (een breed net) konden worden opgeschept. Als de kar vol was moest het paard de kar door het rulle duinzand naar de schulpstet trekken waar de schelpen werden verscheept naar de kalkoven. En dat allemaal voor een paar centen! Hele dorpen verdienden zo een karig inkomen (bijvoorbeeld Wimmenum, Bronner 1999).

Schilderachtige armoe
De schilders van de Haagse School beeldden de schelpenvissers graag af. Met tegenlicht of een fraaie wolkenpartij was het een mooi gezicht om een schulper aan het werk te zien.
Als je een indruk wilt krijgen hoe het strand er vroeger uit zag, ga dan eens naar het Panorama Mesdag in den Haag.

Zelf schelpen zoeken
Op het strand kun je tientallen soorten schelpen vinden. In de badplaatsen hebben de meeste boekwinkels wel een gidsje liggen. Je hebt mosselen, kokkels, oesters en ga zo maar door. Vooral bij Oostenwind komen er veel schelpen op het strand, de onderstroom van het water brengt ze dan naar de kust. Bij Westenwind vind je juist het drijvende materiaal als aanspoelsel.

Vervoer van de schelpen